Olcsó fűtés

Olcsó fűtés. Fűtés klímával? Inverteres klímával megéri fűteni? Olvasd a blogom és megtudod, hogy igen, megéri klímával fűteni!

Tapasztalat a klíma fűtésről

Kérdések és válaszok.

Az hogy, a használat során majd hogyan viselem a klímát és annak működéséből adódó zajokat, huzatot… még nem tudtam. Csak az addig olvasottakra tudtam hagyatkozni, mivel nem sok konkrét, a felhasználó „szájából”, ujjaival leírt tapasztalat kering a neten. Vannak persze kalkulátor és tervező oldalak, de azok még sem azt adják vissza amire kíváncsi voltam igazán. Elsődlegesen, azt szerettem volna tudni, hogy mennyit fogyaszt egy klíma berendezés, a fűtés használata közben. Ez azért volt ilyen kardinális kérdés számomra, mert minden fórumban volt egy-két olyan hozzászóló, aki az elektromos áram fűtésre való használatát baromságnak, pocséklásnak és dágának tartotta. Arról viszont senki nem „akart” megnyugtatni, hogy ez nem így van.

Emlékszem amikor a feleségem még csak barátnőm volt, a lakásukban böhöm nagy villanykályhák pillanatok alatt csináltak meleget. Az éjszakai áramra voltak kötve és ezen az éjszakai tarifán működtek valamiféle megoldás folytán nappal is. Kellemes hőérzetet biztosítottak, viszont a helyigényük (3db volt) egymásra téve, 2db kétajtós szekrénynek felelt meg. Aztán jött a rendszerváltás és azzal szinte egy időben a privatizáció, ami jelentősen megemelte a háztartási, előzőleg megszokott kedvező áram árát. Így nem sokra rá a villanykályháknak menniük kellett és a helyüket átvették a vezetékes gáz forradalmasította fűtési rendszerek. Itt a villanykályhák, de nevezték hőtárolós kályháknak is, helyét a gázkonvektorok vették át, mert akkor „gázosításban” égett az egész Magyar vidék. Mert ugye a városokban már az előző rendszerben kiépítették a gáz hálózatokat, míg vidéken biciklivel, kiskocsival, akinek volt, autóval vitte haza a gázcsere telepről a heti-havi „gáz betevőjét”. Talán még sokan emlékeztek is rá, milyen kényelmetlen volt tolni a bringát, az egyik oldalán vagy a csomagtartóján himbálózó gázpalackkal. Ám a bátrabbak felültek a bringára és az tekerve, időnként „jóízűen” beletérdelve úgy igazán térdkaláccsal a palackba, előzték le a kiskocsit tologató, óvatos felhasználókat.

Elnézést a fenti kitérőért de valahogy elragadtak a régi emlékek. 🙂

Tehát ezek az emlékek is azt erősítették bennem, hogy az árammal fűteni a rendszerváltás óta sokba kerül. Na ezzel az előítélettel kezdtem el kutakodni itt a neten az elektromos fűtési módozatokról.

Alább sorba veszem a vásárlás előtti aggályaimat és a válaszokat is leírom, az azóta megtapasztaltak alapján:

1, Mennyit fog fogyasztani, ha fűtök vele? Kell a aggódnom a magas üzemeltetési költség miatt? Nem fogok e mellé ezzel a fűtéskorszerűsítéssel? Hisz nem kevés a tervezett klímák bekerülési költsége.

Amit azt az előző bejegyzéseimben is láthatod, hogy a klímák az előző gázkonvektoros fűtésemre kifizetett számlák töredékét fogyasztották. Feltüntettem az A1 alap tarifával kiszámolt forint összegeket is a H tarifa mellett, hogy azt is tudjon kalkulálni, aki nem tud H tarifát kiépíttetni valamiért. Mert, hogy még az alapáron is megéri a klímával fűteni. Most már bizton mondhatom, hogy igen is megérte az inverteres klíma fűtést választani.

2, Felmerült bennem a zajossága, susogása is. Nem lesz e olyan hangos, hogy aludni sem tudunk majd tőle?

Bár mikor Budapesten laktunk, a 73-as troli az ablak alatt állt meg és nyitotta-csukta azokat a rozsdás, nyikorgó ajtajait naponta 150x és azt is megszoktuk. Akkor hangzavarra azért nem számítottam semmi képen, mivel a gyártó oldalán feltüntetett adatokat tanulmányozva, a csendes működést ígérték.

A klímák amiket vettem egyformák. Úgy márkára, mint teljesítményre. Így bár melyik klímás helyiségünkbe voltam, ugyan azt a működési eredményt kellett, hogy kapjam és kaptam is. A leghalkabb működési zaj 19dB amit ír a gyártó. Na nincs dB mérőm (valószínűleg nem is fogok venni) de tényleg halkan szinte észrevehetetlenül működik alapjáraton. Természetesen a ventilátor sebességének növelésével a hangja is megjön a gépnek, de pl. ha tv-t nézek, a hármas fokozat hangja sem zavaró. Ha lefekszünk aludni, akkor lentebb veszem és már alig hallani.
Azt gondolom, hogy teljesen hangtalan klíma nincsen, hiszen a működése közben forgó alkatrészek segítik a levegő áramoltatását. Aki azt mondja, hogy tökéletesen halk a légkondíja, az a kikapcsolt állapotára érti azt.

A levegő mozgását ha alá állok, vagy túl nagy fokozatot pörgetem a ventit, természetesen érzem. Viszont nagyon kellemes az a meleg ami áramlik belőle. Úgy helyeztettem el a klímákat, hogy az, sosem fújja az ágyban fekvő személyre közvetlenül a levegőt.

3, Nem fog e begyulladni a szemünk a klímától?

Nem akartam elhinni, hogy ilyen van. Aztán a lányom volt barátja két napig itt volt nálunk és a srácnak ahogy belépett a lakásba és eltelt kb. fél óra, olyan vörös lett a szeme, mint a bagzó macskának és viszketett is neki. Így lekellet állítani a klíma fűtést abban a szobában. Szerencsére a családomból senki nem érzékeny a klímák keltette levegő mozgására, de ha ezt komolyan vettem volna az elején, akkor elvittem volna olyan helyre a kis családomat, ahogy megtapasztalhattuk volna működés közben a klímát. Én azért mindenki arra biztatok, hogy mielőtt klímákba fektetné a pénzét, vigye el a lakásban lakó összes személyt, egy olyan helyre ahol fűtenek a klímával és tartózkodjanak abban a helyiségben egy idei. Aki érzékeny rá, az fél óra alatt kifogy derülni.

4, Mennyire fogja a lakásban lévő port felkavarni?

Persze felkavarja, hisz levegő mozgást generál a működése, viszont a felül beszívott levegőt megszűri és azt már nem fújja vissza a légtérbe. Meglepődtem, hogy mennyi port volt képes összegyűjteni az elmúlt 6 hónap alatt. Tehát én azt mondanám inkább, hogy szűri a levegőt, mint, hogy koszolná azt.

5, Mennyi költséget jelent a karbantartása a klímáknak? Milyen időközönként kell, tisztítani a szűrőket?

Manapság a magára valamit is adó cég a gyári garancia mellett, ami 1-2-3 év is lehet, a velük végeztetett karbantartás esetén + 2 évvel kitolja a garanciális időszakot. Én ezt választottam bár ez valamivel költségesebb, de újabb 2 év biztonságot garantál. Ennek költsége alkalmanként 10.000 Ft/klíma berendezés + áfa. Ennél a cégnél ahol én vásároltam, de biztosan vannak ennél olcsóbbak is. Azokat az inverteres klímákat amelyeket fűtésre is használnak a nyári hűtés mellett, évente 2x kell tisztítani. Lehetőleg a szezon kezdetekor. De az egyszerűen kiszedhető szűrőket illik havonta ellenőrizni és ha porosak, akkor letakarítani.

6, Főleg a városban lakókban, vagy vidéken a túl közel elhelyezkedő ingatlan tulajdonosaiban merül fel az a kérdés, hogy mennyire hangos a kültéri egység, nem fogja e zavarni a szomszédokat?

Nem mondanám hangosnak őket egyáltalán. Bár bennem nem merült fel ez a kérdés, mivel az előttem lévő szomszédomtól jó távol vannak a kültérik, a másik szomszédom pedig egy szintén távolabb lévő vadászház. Így valószínűleg meg sem hallják a szomszédok ezt a monoton, búgó hangot. A fő út zaja teljesen elnyomja a kültéri egységek zaját.

7, Ha jönnek a nagy mínuszok, akkor a klímám akár le is állhat mert hidegebb van mint amire a gyár bekalibrálta? És ha lefagy mi lesz, megfagyunk?

A klímán megjelölt fűtési és hűtési határértékek azt jelentik, hogy ezen értékek közt működnek gazdaságosan. A feltüntetett értékeken kívül is működnek csak valamivel több energiát használnak fel nagy mínuszokban a fűtéshez, vagy extrém melegben a hűtéshez. A klímákat gyártója válogatja, ki mennyit vállal a még gazdaságos működéshez. Van amelyik -10, -15, -20 de még -25°C tartományban is képes a gazdaságos működésre. Sok összetevős, hogy mikor kell leolvasztania a jeget magáról. A száraz hidegben alig, míg a párás hidegben valamivel sűrűbben olvasztja le magát a kültéri egység. De lényeg, hogy működik és a beállított hőfokot minden körülmények közt betolja a lakásba.
A februári fogyasztást taglaló bejegyzésben olvashatod majd, az idei, nálunk -17 °C hidegben, a részletesebb infókat.

8, Most akkor működjön egész nap a klíma vagy elég, ha csak este mikor itthon vagyunk akkor fűtök vele?

Én még most is kísérletezek ezzel. Kipróbáltam amikor a külső hőmérséklet 1-2 °C volt, hogy kikapcsolom őket és csak mielőtt haza érünk, előtte 1 órával 24 °C-ra fűtök 2 órát 3-as fokozaton, majd visszavettem 2-re a ventilátor fokozatát.
Majd egy következő hasonló hőmérsékletnél, a nappal 20 °C-ra állított gépeket 2-es fokozaton üzemeltettem, és csak mielőtt haza érünk, előtte 1 órával 24 °C-ra fűtök 2 órát 3-as fokozaton, majd visszavettem 2-re a ventilátor fokozatát.
Érezhető a különbség! Én még ha több is az elfogyasztott energia a második esetben, a lakásba lépve viszont állandó meleget érezni. Míg az első példánál azért a helyiségek sarkaihoz közelítve „megcsapott” a hideg. Persze, hisz egész nap kihűltek a falak, még ha 50-60 cm vastag vályog falak határolják a lakásunkat.
Szerintem amíg a nappali hőmérséklet 5 °C alatt van, érdemes úgy 20°C-on tartani a lakás levegőjét nappal is.

9, Mennyire fogja szárítani a szoba levegőjét?

Én magam ezt nem veszem észre, de azért a feleségem és a lányom folyamatosan figyel arra, hogy mindig legyen valami edényben víz a klímás helyiségeinkben.

Azt hiszem más nem jut eszembe, de ha neked lenne kérdésed a fűtés klímával témában akkor, egy hozzászólásban kérdezd meg és válaszolok rá.

5 dolog, amit lehet Ön sem tudott a kávéról

  1. Ahány nemzet, annyi féleképpen kávézik.

    Az olaszok cukorral, a mexikóiak fahéjjal, a belgák csokoládéval, a marokkóiak borssal, az etiópok sóval, a Közel-Keleten többnyire kardamommal és egyéb fűszerekkel ízesítik. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven.

  2. A kávé a második legfontosabb kereskedelmi cikk a világon.

    Az első, a legnagyobb mennyiségben forgalmazott termék a kőolaj.

  3. Az eszpresszó a latin „nyomni” szóból ered.

    Mint ahogy a többi kávéfajta, az eszpresszó avagy presszókávé neve is az elkészítés módjára utal, és olasz eredetű: az eszpresszógép az “összenyomott” őrölt kávén át magas nyomással épp forráspont alatti hőmérsékletű vizet présel. Egy jó presszókávénak ugyan magas a koffeintartalma, de kis adagban is fogyasztjuk, kivéve, ha egy nehéz reggelen a napot egyből egy dupla-presszóval, azaz doppióval indítjuk. (Egy adag eszpresszó körülbelül 7 gramm kávéőrleményből készül.)

  4. A leghíresebb kávés idézet

    „A kávé kétkedővé, komollyá, és filozófussá tesz minket.”
    Jonathan Swift

  5. Minél frissebb, annál jobb!

    A kávé akkor a legízletesebb, ha közvetlenül főzés előtt frissen őrölik. A vákuumcsomagolású kávé szintén képes azonos mértékben megőrizni a frissességet, de amint felbontja a csomagolást, a kávé sajnos a fénnyel és levegővel való érintkezés következtében fokozatosan veszít aromájából.

Próbáltad már?

Próbálja ki most kedvezményes Cafeland kapszulás kávéinkat!