A kullancs által terjesztett betegségek: a kutya babesiosisa (ejtsd: babéziózis)

Szerző: dr. Horváth Márk

A kullancsok többféle fertőző betegséget is közvetítenek a kutyák felé. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a babesiosis, amelyet a Babesia canis nevezetű egysejtű parazita (protozoon) idéz elő. A kórokozó iránt főként a kutyák és a kutyafélék (róka, farkas, aranysakál) fogékonyak.

Az első esetet 1885-ben írták le Dél-Afrikában. A betegség előfordulása Magyarországon az 1900-as évek eleje óta ismert. Mára már sajnos hazánk legnagyobb részén gyakori betegséggé vált.

A kutya babesiosisa terjedése:

A kutya babesiosisa ellen adható védőoltás, ennek részleteiről kérjen tájékoztatást az állatorvostól.

A Babesia canis közvetítői a kullancsok, leggyakrabban a Dermacentor reticularis kullancsfaj. A kullancsok kétfélképpen terjeszthetik a kórokozókat: a nőstények olyan tojásokat raknak le, amelyekből már fertőzött utódok kelnek ki (transovariális átvitel), illetve kullancs korai fejlődési alakjai, vagyis a lárva vagy a lympha által a vérrel felvett babesiákat a következő fejlődési alak oltja be (transstadialis átvitel). A kórokozó vérszívás közben a kullancs nyálával kerül a gazdaszervezetbe. A fertőzött kullancsok a babesiákat nem azonnal a vérszívást követően, hanem csak két-három nap múlva juttatják az állatba, mert azok ennyi idő elteltével válnak fertőzőképessé a kullancs nyálmirigyében.

A kutyákban a betegség az évszakok változásától és a kullancsok aktivitásától függő szezonalitást mutat: az esetek száma tavasszal és ősszel a legmagasabb, télen és nyáron alacsonyabb, de ezekben az időszakokban is gyakori.

A betegség lefolyása:

A Babesia canis a megfertőződött kutya vörösvértesteiben osztódik. A megfertőződött állatokban pár napos (legfeljebb két-három hetes) lappangási idő után súlyos klinikai tünetek jelentkeznek. A betegségnek a következő jelei vannak: magas láz, étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, kedvetlenség. Később sárgaság, vérfesték-vizelés alakul ki. (A beteg állatok vizelete csokoládébarnára színeződik a károsodott vörösvérsejtekből kiszabaduló vérfesték miatt.) Ritkán idegrendszeri tünetek mutatkoznak. Szövődményként kialakulhat vesekárosodás, hasnyálmirigy gyulladás, autoimmun betegség, bénulás, idegrendszeri betegségek. A beteg kutyák időben végzett szakszerű állatorvosi ellátás híján pár nap alatt elpusztulnak.

A Babesia canis kórjelzésére a megfestett vérminta mikroszkópos vizsgálata alkalmas.

Abban az esetben, ha a kutya a fenti tüneteket mutatja, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert a betegség korai szakaszában a szakszerű állatorvosi kezeléstől várható a gyors gyógyulás. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a gondos kezelés ellenére sem lehet megmenteni az állat életét. Az esetek egy részében a klinikailag meggyógyult állatokban akár évekig életben maradhatnak a paraziták, ezért a klinikai tünetek bármikor ismét jelentkezhetnek.

Védekezés, megelőzés:

Az ebeknél a tavasztól őszig terjedő időszakban a kullancs elleni szerekkel való rendszeres kezelés javasolt. Ennek lehetséges módjairól és lehetőségeiről kérjen tájékoztatást az állatorvostól. Erdős, bokros területeken való sétáltatás után akutya testfelületének gondos átvizsgálása, a kullancsok mielőbbi eltávolítása (a kullancsot a bőrfelülethez minél közelebb, csipesszel megfogva, folyamatosan húzva), és a csípés helyének fertőtlenítése ajánlható. A betegség ellen kutyáknak adható védőoltás, ennek részleteiről kérjen tájékoztatást az állatorvostól.

Irodalmi forrás:
Dr. Karsai Ferenc és Dr. Vörös Károly: Állatorvosi belgyógyászat I. A kutyák és macskák betegségei, Primavet Állatgyógyászati Kft.
Prof. Farkas Róbert: Piroplasmosis (babesiosis és theileriosis)