Az autóval utazás mindennapi esemény a legtöbb kutya számára, de nem mindegyik tekinti ezt élvezetesnek! Ne felejtsük el, hogy a legtöbb kölyöknél összefonódik az első autós tapasztalat azzal, hogy ekkor hagyta el azt a helyet ahol született, és került új otthonába. Ez egy stresszes esemény, ami miatt a kölyök könnyen összeköti az autót a negatív érzelmekkel. Ezt lehet fokozni azzal, hogy a második út az autóval általában az állatorvoshoz vezet az első oltásért!

Annak érdekében, hogy legyőzze a negatív élményeket, be kell mutatnia kölyökkutyájának a kényelmes autózást, amilyen hamar csak lehet! Kezdje azzal, hogy megbarátkoztatja az autó belsejével, és eltölt vele sok időt a kocsiban, amint az a kocsi feljárón mozdulatlanul áll. Használhat néhány érdekes dolgot, amivel beszállásra bátorítja a kutyát, és jutalmazza meg, ha bennmarad. Amikor már felszabadultan viselkedik a kocsiban, beindíthatja a motort és jutalmazhatja a kölyköt, ha nyugodt maradt. Könnyebben lehet, ha a kutyát a saját biztonságosnak érzett környezetében helyezzük el, az utazóládájában, vagy egy speciális kutyának készített biztonsági övet használva, amitől kölyökkutyája biztonságban érzi magát. Ne felejtse el a kölyköt abban a helyzetben utaztatni, amit majd felnőttkorában is kíván tőle! Ne engedjen a csábításnak, hogy a kölyökkel az ölében utazzon, mert ez egyáltalán nem lesz biztonságos helyzet akkor, ha a kölyök megnő! Vigye el a kölyökkutyát rendszeresen autós utakra, és győződjön meg arról, hogy kutyája jól érzi magát, így a kölyök pozitív tapasztalatokat tud utazásához kapcsolni.

Érdemes vigyázni arra, hogy az autót ne csak arra használják, hogy olyan kellemes helyekre járjanak, mint a park, vagy a kutyaiskola, mert ez túlzott izgalomhoz vezethet! Néhány kölyöknek lehet hányingere a kocsiban, ne etesse meg a kölyköt utazás előtt! Ha a kölyök hányna a kocsiban utazás közben, kérdezze meg kedvence állatorvosát a megfelelő kezelésről! Általános szabály, hogy ha lehet, ne hagyja a kölyköt egyedül a parkoló autóban! Valószínűleg van elképzelése arról, milyen veszélyhelyzeteket okoz, ha ezt nyáron teszi, de télen egy hideg kocsiban hagyni a kölyköt legalább ilyen veszélyes lehet! Ha mégis elkerülhetetlen, hogy a kölyökkutyát egyedül hagyja a kocsiban, szem előtt kell tartania néhány szabályt:

– Ne hagyja egyedül a kölyköt 10 percnél hosszabb ideig!
– Nyissa ki résnyire az ablakot, hogy friss levegőt biztosítson a kutyának!
– Tavasszal és nyáron parkoljon árnyékos helyre, de ne felejtse, hogy a nap mozog, és a helye nem biztos, hogy sokáig árnyékos lesz!
– Számoljon azzal, hogy akár tavasszal is könnyen 45 fok fölé emelkedik az autó belső hőmérséklete!
– Hagyjon friss vizet a kocsiban a kutya számára elérhető helyen!